Ръководство за начинаещи за линк билдинг

Ръководство за начинаещи за линк билдинг

Процесът на свързване на други уебсайтове към страници на вашия уебсайт се нарича „ линк билдинг “.

По-просто казано, това е практика, при която популяризирате уебсайта си на други собственици на уебсайтове, защото искате да осигурите връзка (хипервръзка) на техния уебсайт към вашата страница.

Защо да си помислите да инвестирате вашите ресурси и време в линк билдинг?

Отговорът е прост — колкото по-голям е броят на линковете, които имате от авторитетни и подходящи уебсайтове, толкова по-добре ще се представя вашият сайт при търсене на подходящи заявки . Според най-новата статистика, уебсайтът с 1-во класиране в SERPs на Google обикновено има 3,8 пъти повече препратки в сравнение с позиции 2-10.

Забележка: В случай, че не знаете термина обратни линкове, позволете ни да го дефинираме вместо вас. Линковете от страница на един сайт към друг се наричат ​​обратни линкове. Ако даден сайт има връзка към вашия уебсайт, това означава, че имате обратна връзка от него.

Ако искате да увеличите трафика на уебсайта си от търсене, трябва постоянно да осигурявате добри линкове от подходящи сайтове. С други думи, имате нужда от линк билдинг. Има обаче някои предпоставки за линк билдинг. Това са брилянтна комуникация, силни социални умения, креативност и постоянство.

Защо вашият бизнес трябва да включи придобиването на линкове във вашия маркетинг?

Прочетете, за да научите причините, поради които придобиването на линкове е от решаващо значение за вашия бизнес:

 • Линковете са силен фактор за класиране в алгоритъма за търсене на Google, както и на други търсачки.
 • Линковете са полезни за развитието на аудиторията.
 • Връзката е като вот на доверие от един сайт към друг.

Как да изграждаме линкове?

Нека да разгледаме подробно категориите, в които попадат повечето стратегии и тактики за линк билдинг.

1. Добавяне на линкове

Ако посетите уебсайт, който не е ваш, и ръчно поставите връзката си там, това е известно като добавяне на връзка. Някои тактики, които се вписват в този тип категория са:

 • Създаване на социален профил
 • Изпращане на бизнес указател
 • Коментиране в блог
 • Създаване на обяви за търсене на работа
 • Публикуване в сайтове с въпроси и отговори, общности и форуми

Линк билдингът чрез тези тактики е изключително лесно нещо. И поради това тези линкове имат много ниска стойност в очите на Google (дори могат да бъдат маркирани като СПАМ в някои случаи). Освен това подобни видове линкове просто ви осигуряват конкурентно предимство. Ако можете да посетите сайт и ръчно да поставите връзката си там, вашите конкуренти могат лесно да направят същото.

Но ви съветваме да не пренебрегвате напълно тези тактики. Те могат да бъдат изгодни за вашия онлайн бизнес по причини, различни от придобиване на линкове.

2. Питане за линкове

Това е, когато се свържете със собственика на сайта, от който искате връзка, и му предоставите убедителна причина да се свърже с вас. Даването на „ убедителна причина“ е жизненоважно в този случай. Това е така, защото хората, с които контактувате, не се интересуват от вас или вашия уебсайт. Те искат да знаят какво има в това за тях. Не се притеснявайте, ние ще ви покрием и тук. Нека обсъдим някои от стратегиите и тактиките за линк билдинг, които са в тази категория, заедно с „ убедителната причина “, която можете да дадете на собствениците на уебсайтове:

 • Блогове за гости: Напишете полезно съдържание за техния сайт.
 • Препоръки и казуси: Предоставете положителна обратна връзка за тяхната услуга или продукт.
 • Ego Bait: Споменете работата им в съдържанието си в положителна светлина.
 • Вмъквания на линкове: Покажете им ресурс с повече информация за нещо, което са споменали накратко.
 • Техника на небостъргач: Покажете им по-добър ресурс в сравнение с този, към който се свързват.

В момента тези стратегии може да ви изглеждат малко вълнуващи. Въпреки това, след като изпратите първата си заявка по имейл, се сблъсквате лице в лице с горчивата реалност – вашата „ убедителна причина “ не изглежда толкова убедителна за тях. Например, може да намерят публикацията ви като гост за недостатъчно добра или ресурсът ви за недостатъчно уникален.

Така че можете да отбележите един факт тук. За да бъдат ефективни тези тактики, трябва да създадете отлична страница, към която самите хора биха искали да се свържат. Или имайте много доверие и авторитет във вашето пространство.

Тъй като е трудно да убедите произволни хора да се свържат с вас, много SEO тактики имат за цел да подсладят сделката чрез:

 • Предлагане връзка в замяна
 • Предлагане на безплатен достъп до първокласен продукт

Въпреки това предлагането на тези „ допълнителни предимства “ ви отвежда в сивата зона на това, което е известно като „ схема за линкове “ според указанията на Google. С други думи, когато използвате тези начини, в крайна сметка нарушавате указанията на Google.

Забележка: След като преминете през този раздел, може да си помислите, че ви разубеждаваме да използвате стратегиите и тактиките, които попадат в тази категория. Това не е, което правим. Просто искаме да зададем правилното очакване тук. Искаме да ви кажем, че не трябва да се отказвате, след като изпратите 10-ия си имейл за контакт без отговор. Необходими са изключителни усилия, за да получите линкове с помощта на тези тактики, без да нарушавате указанията, определени от Google.

3. Печелене на линкове

Вие печелите линкове, ако други лица поставят линкове към страниците на вашия уебсайт, без „ вие “ да ги молите да го направят. Това се случва само ако имате нещо изключително, което кара другите собственици на сайтове да искат да го споменат на своите сайтове.

Съвет: Собствениците на уебсайтове могат да правят линкове само към неща, за които знаят, че съществуват. Следователно трябва да популяризирате страницата си, за да я видят.

Няколко тактики и стратегии, които попадат в тази категория, създават свързани активи като инфографики, проучвания, карти и проучвания на данни. (Актив с възможност за свързване е част от съдържание, създадено за привличане на линкове – обикновено от други сайтове във вашата ниша.)

Като цяло ви препоръчваме да инвестирате парите и времето си в създаването на ценни и изключителни страници. Това ще доведе до добра информация от уста на уста и висококачествени препратки по естествен начин.

Съвет:  Дори ако започвате и имате ограничен бюджет, пак можете да създавате достойно за внимание съдържание и да печелите органично линкове. По това време ще положите много повече усилия от вашите конкуренти.

Какво прави една добра връзка?

Никой не знае как Google измерва стойността на всяка връзка. Но съществуват няколко общи концепции за оценка на линковете. Нека обсъдим две от тези важни концепции в детайли.

1. Уместност

Да предположим, че притежавате блог, който е за кафе. Публикувате преглед на кафемелачка, която смятате за най-добрата на пазара. На по-късен етап двама ваши приятели изявяват желание да се свържат с него. Една връзка от тяхната статия „15 съвета за спестяване на пари“ и друга от тяхната статия „12 най-добри рецепти за кафе“. И двете страници имат еднакъв авторитет.

Сега, коя от двете страници мислите, че ще даде по-силен вот в очите на Google? Отговорът е прост – страницата, която е по-подходяща, т.е. „12 най-добри рецепти за кафе“.

2. Anchor Text

Anchor текстът се дефинира като текст, върху който може да се кликне в хипервръзка. В много случаи той описва свързаната страница. Google забелязва думите в анкор текста, за да разбере по-добре ключовите думи, по които референтната страница заслужава да бъде класирана.

Най-добри практики за линк билдинг

Въпреки че вече обсъдихме някои стратегии и тактики за линк билдинг, нека обсъдим две от най-ефективните.

1. Създаване на свързващи активи

Както споменахме по-горе, активът с възможност за свързване е част от съдържание, създадено за привличане на линкове – обикновено от други сайтове във вашата ниша . Примери за свързани активи включват казуси, инфографики, публикации в списъци и др.

Препоръчваме ви да посетите уебсайтовете на вашите конкуренти, за да проверите доминиращия тип свързани активи във вашата индустрия. След като откриете свързаните активи, които привличат линкове във вашата индустрия, ви препоръчваме да започнете да ги създавате.

Съвет: Според последните статистики инфографиките са известни с привличането на линкове. Идеални за кондензиране на сложна информация, 53% от SEO специалистите ги произвеждат с цел печелене на обратни линкове.

2. Проверка на линковете на конкурентите

Преследването на линковете на вашите конкуренти е друга стратегия за линк билдинг, която можете да следвате. Ако проучите линковете на най-високо класираната страница за вашата заявка за търсене, можете да разберете кои тактики да използвате, за да получите подобни линкове и да изпреварите тази страница.

И така, как проверявате линковете на вашите конкуренти? Препоръчваме ви да използвате SEO инструмент, наречен Ahrefs. Всичко, което трябва да направите, е да въведете ключовата дума, за която искате да се класирате в Keywords Explorer, и да проверите „ Преглед на SERP “. Той ви казва броя на препратките и свързващите уебсайтове, които имат най-високо класираните страници.

Когато щракнете върху числата, можете да видите отчет, изброяващ всяка една от линковете.

Сега, с тази информация, ви препоръчваме да направите следното:

 • Проверете как са придобити линковете и използвайте тези тактики, за да надхвърлите броя линкове на вашите конкуренти.
 • Опитайте се да получите линкове от тези страници, които имат линкове към вашите конкуренти.

Заключение

Сега, след като знаете основите на линк билдингът, важността им и различните тактики за линк билдинг, време е да започнете да се справяте!

Ако никога преди не сте създавали линкове, можете да започнете възможно най-скоро, за да можете да получите първата си връзка. Ако сте изграждали линкове от известно време, надяваме се да изпробвате една или две тактики от нашия списък, за да видите разликите.

Както вече ви казахме, линк билдингът не е толкова лесен и тактиките продължават да се развиват. Но се надяваме, че ще научите някои подходи от тази статия и ще станете още по-добър създател на линкове.

Винаги помнете, линк билдингът е едновременно изкуство и наука – аналитичните умения и техническите познания са необходими, но вашата креативност определено е определящият елемент .

Приятен линк билдинг!