Кредит за енергийна ефективност – какво представлява?

Много български банки предлагат на потребителите кредит за енергийна ефективност в дома. Безвъзмездната финансова помощ по програмата REECL се дава за инвестиции в енергоспестяващи технологии. Така например можете да получите кредит за поставяне на нова дограма, изолация или друг продукт, който подпомага спестяването на електрическа енергия.

Сред банките предлагащи този тип кредити са: ОББ, ДСК, Пиреос и други, за които можете да научите в интернет пространството. Идеята е да се намали консумацията на електроенергия от домакинствата и да се сведат топлинните загуби до абсолютен минимум. В клоновете на гореизброените банки ще получите по-точна информация за условията за кандидатстване.

Европейската програма за енергийна ефективност в дома (REECL) действа на територията на България вече няколко години. От тези кредити се възползваха множество домакинства, които успяха да намалят сметките си за ток и спряха разхищението не електроенергия. Кредитът важи най-вече за покупка и инсталация на дограма, газови котли, термопомпени климатични системи и т.н. За повече подробности можете да се отнесете към банковите експерти у нас.

Този вид кредити са разпространени на много места в Европа и се радват на особено голямо внимание от страна на потребителите. Кредитният механизъм насочен към проблемите с енергийните загуби е прекия път към съхранението на електричество за битовите нужди.

Сумата, която можете да изтеглите, се определя на база обезпечението, което може да направите. Примерно, ако имате поръчител, то може да кандидатствате за сума до 17 500 евро. За залог на пенсия или професионално обезпечен залог, пък можете да вземете до 5000 евро.

Няколко думи от автора

Ние адмирираме възможността да изтеглим кредит, с който да постигнем енергийно ефективен дом. Въпреки всичко имайте предвид, че за този род финансиране, трябва да имате доказани доходи, които да предоставите на банковите служби. Последните ще създадат погасителен план, с удобни за вас вноски. А сега питайте за тези кредити в близката банка.