Пътна помощ – какво трябва да знаем


Всеки притежател на личен автомобил е на ясно с рисковете от проблеми на пътя. За нещастие, пътни инциденти и проблеми с колата се случват доста по-често, от колкото ни се иска и тогава е необходимо да има на кой да се разчита.

В тези случаи може да се възползвате от услугата „Пътна помощ“. Какво представлява тя ще разберете в настоящия материал.

Услугата „Пътна помощ“ означава именно помощ на пътя при авария, която не сте в състояние да отстраните сами. Тази помощ се осигурява от фирма, предоставяща екип от професионалисти, които ще се отзоват на мястото на инцидента и ще извършат необходимите ремонтни дейности.

В зависимост от повредата и ако се налага, може да се предостави изтегляне на автомобила до сервиз. Обикновено, това е допълнителна услуга, която се заплаща като вид добавъчна застраховка. Заплаща се в повечето случаи под формата на годишна такса. Тя, разбира се, може да варира, в зависимост от това какви повреди покрива. Можете да направите такава годишна застраховка в рамките на 50-100 лева.

Фирмите за пътна помощ предоставят услугите си денонощно, независимо в коя точка на страната се намирате. Точно това е най-голямото предимство на тази услуга – възможността да се възползвате от нея когато и да е и където и да сте. Този тип застраховка не е задължителна, но със сигурност може да ви спести редица главоболия на пътя. В случай, че нямате заплатен годишен абонамент и ви се наложи да използвате тази услуга, заплащането за извозване на повредения автомобил, например се извършва според вида на превозното средство и километрите на извозване.

В какви случаи можете да потърсите „Пътна помощ“?

Различните фирми предлагат различни планове за покритие и вие сами можете да прецените на кой план да заложите. Стандартните случаи, в които може да се възползвате от конкретната услуга са следните:

  • Смяна на спукана гума.
  • Подаване на ток.
  • Доставяне на гориво.
  • Проблем със заключване/отключване на автомобила.
  • Теглене. При тази услуга е добре да сте информирани какво е ограничението на разстоянието в километри при необходимост от теглене и съответно каква е цената за теглене на километър.
  • Компютърна диагностика на превозното средство.

Услугата „Пътна помощ“ или автоасистанс, може да бъде разглеждана като една добра и смислена инвестиция от страна шофьорите.

Независимо дали притежавате нов автомобил, който е съвсем изряден, или пък сте собственик на по-старо возило, винаги има риск от непредвидени проблеми на пътя.

Добре е да сте на ясно с факта, че при старите автомобили има значително по-голяма вероятност от повреди. Точно за това бъдете отговорни на пътя и подсигурете личното си спокойствие именно чрез тази услуга.